Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag | 24-02-2008

 
 

Auteur | Miguel de Cervantes Saavedra

 

Miguel de Cervantes Saavedra (°1547) werd in Spanje geboren, als de zoon van een barbier-chirurgijn. Als lid van het Spaanse leger vocht hij tegen de Ottomanen in de Slag bij Lepanto op 7 oktober 1571. In deze gevechten verwondde hij zijn linkerhand die voorgoed verlamd bleef. Vanaf toen werd hij 'el manco de Lepanto' (de eenarmige van Lepanto) genoemd, hoewel de arm niet geamputeerd was. Hij keerde niet naar Spanje terug, maar vertrok naar de Spaanse Nederlanden. Toen hij naar Spanje wilde terugkeren, werd hij door piraten gevangengenomen. Hij verbleef 5 jaar in gevangenschap en werd in 1580 vrijgelaten nadat zijn losgeld was betaald.

 

Na zijn terugkeer in Spanje wijdde hij zich aan het schrijven van toneelstukken en romans, waarvan 'El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha' de bekendste werd.

 

Barber van de Pol (°1944) is bekend als vertaalster van onder anderen Jorge Luis Borges en Julio Cortázar. Haar vertaling van Cervantes' 'Don Quichot' (1997) was een groot succes. Daarnaast publiceerde ze verhalen en essays. Van 1983 tot en met 1989 was ze redacteur van het literaire tijdschrift De Revisor.

 

De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha

 

Het boek dat Cervantes in 1605 publiceerde (het tweede deel kwam in 1615 uit) is beroemd geworden. Miljoenen lezers over de hele wereld hebben genoten van de talloze sterke verhalen die in de roman worden opgedist. Verhalen over Don Quichot van La Mancha die ridder wilde zijn in een wereld die niet meer in ridderlijkheid geloofde. Zijn gevecht met de windmolens is spreekwoordelijk geworden en dat de ridder zijn avonturen opdraagt aan zijn geliefde Dulcinea weet iedereen. Maar wie het kloeke boek waarin zijn wederwaardigheden zijn opgetekend leest, zal verrast worden door de hoeveelheid wijsheid die tussen het rijke boeket aan verhalen ten toon wordt gespreid en zal merken dat Cervantes heel wat meer te vertellen heeft dan de bekende verhalen die in omloop zijn. Al spelen de verhalen zich af in het zestiende-eeuwse Spanje, de lezer zal verwonderd staan over de moderne indruk die de roman ook vandaag de dag nog maakt.