Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Marente de Moor

 

Marente de Moor (Den Haag, 1972) is slaviste en studeerde aan de theaterschool in Sint-Petersburg. Ze werkte er als verslaggever en was correspondent voor De Groene Amsterdammer. In 1999 publiceerde ze Peterburgse vertellingen. Terug in Nederland werkte ze als redacteur voor HP/De Tijd. In 2007 verscheen haar veelgeprezen debuutroman De overtreder. In 2010 De Nederlandse maagd, die in 2011 bekroond werd met de AKO Literatuurprijs. Marente de Moor heeft een wekelijkse column in Vrij Nederland.

 

De Nederlandse maagd

Zomer 1936. Janna, een jonge Nederlandse schermster, wordt door haar vader op de trein gezet om in de leer te gaan bij zijn oude vriend, maîtreEgon von Bötticher. Deze huzaar, gewond en verbitterd teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, slijt zijn dagen op een verlaten landgoed. Hier geeft hij les aan twee beeldschone tweelingbroers en organiseert bloedige duels voor studenten. Binnen de poorten van deze eigenaardige wereld gaat Janna op zoek naar antwoorden. Wat is er tussen hem en haar vader voorgevallen? Gaandeweg dringt de buitenwereld het leven op het landgoed binnen.

 

Roundhay, tuinscène

Roundhay, tuinscène is gebaseerd op het levensverhaal van Louis Le Prince (1842-?), de uitvinder die zijn filmpje Roundhay Garden Scène maakte lang voordat Edison en Lumière met hun bewegende beelden kwamen. In zijn bagage pakken papier met grote ideeën, klaar om gepatenteerd te worden. Maar onderweg in de trein sloeg de twijfel toe. Behoorden zijn gedachten hem wel toe? En kon hij voor de gevolgen van zijn uitvinding instaan? Als zijn zoon jaren later naar hem op zoek gaat, ontdekt hij wie baat had bij de vermissing.