Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Pers | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

© Chris Vanhouts

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Lieve Joris

 

Lieve Joris (Neerpelt, 1953) is als auteur internationaal bekend. De melancholieke revolutie (1990) werd bekroond met de Henriëtte Roland Holst-prijs, Mali blues (1996) met de Cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap en de Franse Prix de l’Astrolabe, De hoogvlaktes (2008) met de Franse Prix Nicolas Bouvier. In het voorjaar van 2010 benoemde Frankrijk haar tot Ridder in de Orde van Kunst en Letteren.
Congo is een terugkerend thema in haar oeuvre. In Terug naar Congo (1987), Dans van de luipaard (2001) en Het uur van de rebellen (2006) pleegt zij 'literaire vivisectie op de geschiedenis', zoals Maarten Asscher het noemt.Voor Op de vleugels van de draak dook zij onder in de wereld van Afrikanen en Chinezen.

 

Mijn Afrikaanse telefooncel

In deze verhalenbundel komen Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa - de drie gebieden die Lieve Joris de afgelopen dertig jaar bereisde – voor het eerst samen. Met liefde en mededogen beschrijft ze de mensen die ze ontmoet. Ze duikt onder in hun levens en trekt de lezer mee naar binnen. De Malinese Bina, die haar tot beschermheilige van zijn telefooncel maakt, de Koerdische Ismaïl die Baudelaire leest in de binnenlanden van Syrië, de Hongaarse Szabolcs die in de ban raakt van een vergeten dorp aan de Tisza – dwars tegen de onverschilligheid van hun machthebbers in, vechten zij met flair voor hun bestaan.

 

Op de vleugels van de draak

Wat gebeurt er wanneer volkeren die geen koloniale geschiedenis delen, elkaarontmoeten? Met die vraag trekt Lieve Jorisna jarenlang door Afrika te hebben gereisd, naar China. De Congolese commerçante die naar Dubai reist, de Malinese handelaar die nauwelijks kan lezen en schrijven maar drie keer per jaar naar het Chinese Guangzhou vliegt, de Chinese docent kunstgeschiedenis die horloges verkoopt in de straten van Zuid-Afrika - met een magische mix van humor en heldenmoed voeren Lieve Joris’ personages ons een wervelende wereld binnen. Zij klampen zich vast aan de vleugels van de draak, liften mee, kijken om zich heen - ze zien alles.