Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

© Koos Breukel

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Jacques Klöters

 

Jacques Klöters (1946) studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en is een van de medeoprichters van Don Quishocking.. Klöters werkte mee aan een aantal programma’s van cabaretiers zoals Adèle Bloemendaal, Jenny Arean, Karin Bloemen en Lenette van Dongen. Met Gerben Hellinga schreef hij de musical De zoon van Louis Davids en met Flip Broekman de toneelbewerking van Ja zuster. Nee zuster. Sinds de jaren 80 maakt Klöters radio en televisieprogramma’s voor de VARA, NOS, de NPS en de AVRO. Hij is samensteller en presentator van het AVRO-televisieprogramma Andermans veren en presenteert het radioprogramma De Sandwich.

 

Toon. De biografie

Hoewel het in april tien jaar geleden is dat hij stierf, is Toon nog lang niet dood. Zijn werk bevatte geen actualiteit en was bestemd voor iedereen. Hij gaf niet om kennis en richtte zich meer op
het hart dan op het verstand. Welnu, kennis veroudert, het wezen van de mens niet. Toon sprak veel over zijn jeugd, zijn gezin en over zichzelf op het toneel, hij schreef zijn memoires, we dachten alles van hem te weten, maar was het allemaal wel waar wat hij vertelde? Was hij echt in zijn jeugd zo arm geweest? Waarom had hij het nooit over de oorlog? Waarom woonde hij zo vaak in hotels? Wat voor gezin was het eigenlijk? Wat was het geheim van zijn optreden? Wat ging er mis met zijn carrière in Amerika? Was hij werkelijk die blije zonzoeker van het toneel? Wat voor man was Toon Hermans eigenlijk?

 

Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen

Plotseling zag mijn leven er heel anders uit. Het huis verkocht, mijn vrouw weggewandeld en ik verhuisd naar een huurhuis in de Amsterdamse buurt waar ik ben opgegroeid. Een man alleen met zijn gedachten. Hij woelde door zijn herinneringen als een varken op zoek naar truffels, beschouwde zijn vroegere zelf, en documenteerde zich met oude agenda’s, dagboeken, teksten, brieven en kranten. In Voorwaarts leven, achterwaarts begrijpen zijn de mooiste stukjes verzameld. Van het rooms-katholieke Amsterdam tot zijn vriendschappen met Annie M.G. Schmidt en Hans Dorrestijn en zijn cabarettijd bij Don Quishocking: Jacques Klöters vertoont zijn gedachten en herinneringen zoals een pauw zijn staart vertoont.