Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Tom Lanoye

 

Tom Lanoye (1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist, theaterauteur en schreef het Boekenweekgeschenk van 2012. Hij werd bekroond met driemaal de Gouden Uil Publieksprijs, driemaal Humo’s Gouden Bladwijzer, de Gouden Uil Literatuurprijs, de Henrietta Roland Holstprijs en de Gouden Ganzenveer voor zijn hele oeuvre. Veel van zijn prozawerk is verfilmd, zijn toneelstukken worden gespeeld op alle grote theaterfestivals van Europa. Hij woont en werkt in Antwerpen, en in Kaapstad.
Op verzoek van de Stichting CPNB schreef Tom Lanoye, als vierde Vlaming ooit, het Boekenweekgeschenk 2012: Heldere hemel. Het kwam uit in Nederland en in Vlaanderen en verschijnt binnenkort ook in een Franse vertaling als Tombé du ciel.

 

De Wase Trilogie

Een slagerszoon met een brilletje. Het prozadebuut van Tom Lanoye. In vier verhalen laat hij veel facetten zien van zijn veelzijdige vakmanschap: Lanoye als formidabele stilist,  inventieve fantast,  als absurdist die  waarheid en leugen, humor en tragiek perfect weet te mengen.
Kartonnen dozen. Enerzijds legt Tom Lanoye de verslavingen en de valstrikken bloot van de grote, allesverterende jeugdliefde die iedereen kent uit ervaring. Anderzijds schildert hij zijn eigen afkomst en opvoeding.
Sprakeloos. Na een beroerte raakt een amateuractrice en schrijversmoeder haar spraakvermogen kwijt. Langzaam en onherroepelijk takelt ze af, steeds minder in staat om te communiceren. Daarover schrijvend maakt Tom Lanoye een meervoudige balans op. Van zijn kleurrijke jeugd in een volkswijk, van zijn worsteling met de liefde, van zijn rol als schrijver, van zijn conflicten met de kleine moederdiva, van de strijd die zij manmoedig voert en waarin zij reddeloos en redeloos ten onder gaat en van de blijvende woede en pijn die dat oplevert.

 

Heldere Hemel

Heldere hemel is gebaseerd op een waar gebeurd voorval in de nadagen van de Koude Oorlog: een onbemand Sovjet-Russisch gevechtsvliegtuig stort neer in een Belgisch gehucht. Een fait divers in de wereldpolitiek, een noodlottig drama voor een familie.

Lanoye 60. Groepsportret met brilletje

Lanoye 60. Groepsportret met brilletje is een monumentaal boek vol verrassingen, alleen al door de vormgeving een geweldig hebbeding en een must voor de ware Lanoye-fan. Deze gebonden eenmalige, genummerde en gelimiteerde Lanoye 60. Groepsportret met brilletje is een feestboek ter ere van de zestigste verjaardag van Tom Lanoye, die vanaf de jaren tachtig de hemels bestormde met zijn romans, gedichten, toneelstukken, satirische teksten en essays. En uitgroeide tot een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs.
Aan de hand van iconische foto’s en niet eerder gepubliceerde pareltjes, zoals anekdotes, lijstjes, weetjes, brieven, citaten en speeches, komt het universum van Lanoye dichterbij dan ooit. Een must have voor iedere fan en een collectors item voor iedere bibliofiel. (Samenstelling: Tom Lanoye & Anni van Landeghem, vormgeving: Dooreman).