Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Pers | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Amélie Nothomb

 

De uiterst succesvolle romans van Amélie Nothomb (Japan, 1967) worden vertaald in meer dan veertig talen. Na haar debuut in 1992 is Nothomb uitgegroeid tot de bekendste hedendaagse Belgische schrijfster met internationale faam. 'Een vorm van leven' (2010) is haar laatste roman.

 

Japanse romans

''Mijn boek is helemaal autobiografisch. Ik beschrijf de bureaucratische absurditeit die ik in Japan aan den lijve heb ondervonden. In Europa bestaat die net zo goed. Wij werken wat minder, maken minder lange dagen, maar ik denk dat het boek zo'n succes heeft omdat mensen zich erin herkennen. Hoeveel mensen worden er niet door hun werkgevers verpletterd?'

Koningin van de literaire fantasie, meesteres van het licht absurde genre, chroniqueur van de menselijke verwarring, Amélie Nothomb is het allemaal. Voor het eerst worden haar drie Japanse romans gebundeld. Een herontdekking van formaat.

 

Een vorm van leven

Op een mooie decemberdag zit er een wel zeer vreemde brief tussen de fanmail van Amélie Nothomb. Soldaat der tweede klasse Melvin Mapple vraagt haar vanuit Bagdad om begrip voor zijn lijden. Nothombs nieuwsgierigheid is zo groot dat ze haar reserves opzij schuift en een uitvoerige correspondentie begint met die opstandige Amerikaanse soldaat. In plaats van een hongerstaking voert Mapple een eetprotest tegen de oorlog.

 

Blauwbaard

Parijs is vol. En de jonge, aantrekkelijke Saturnine is dringend op zoek naar een plek om te wonen. Op een mooie dag vindt ze een advertentie voor een ruime kamer in een leuke Parijse wijk. De eigenaar laat zijn keuze op haar vallen. De bizarre huisbaas don Elemirio Nibal y Milcar verbiedt haar de toegang tot die ene geheimzinnige donkere kamer in het appartement. Don Elemirio is getrouwd met de vorige vrouwelijke huurders, die een voor een zijn verdwenen. Zal Saturnine aan haar lot ontsnappen?