Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

© Koos Breukel

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Peter Terrin

 

Peter Terrin (1968) schreef theater, verhalen en romans. Voor De bewaker kreeg hij in 2010 de Literatuurprijs van de Europese Unie. De roman haalde ook de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en The Irish Times riep het boek uit tot een van de beste romans van het jaar. Met Post Mortem won hij in 2012 de AKO Literatuurprijs en brak hij door bij het grote publiek. In mei 2014 verscheen Monte Carlo. Zijn werk is veelvuldig vertaald.

 

De bewaker

'De bewaker' is een spannende, bijwijlen absurde fabel over oorlog, lotsbeschikking en toewijding. Twee mannen, strak in het uniform, bewaken de enige ingang van een buitengewoon gebouw: veertig luxueuze appartementen met vijfsterrenhotelbediening, bestemd voor de rijken der aarde. Wanneer op een dag op een na alle bewoners vertrekken, en kort daarop ook het bedienend personeel, weten zij niet wat er buiten, in de stad, in het land, gaande is.

 

 

 

 

 

 

 

Post Mortem

‘Wegens nogal moeilijke tijden in de familie.’ De nog onbekende schrijver Emiel Steegman staat onder de douche als hem plots het ultiem excuus te binnen schiet om op het laatste moment te ontsnappen aan een opgelegd diner. Een banaal zinnetje, vaag en tegelijk dringend. De vraag hoe deze fictieve moeilijke tijden ingekleurd zullen worden door een ambitieuze biograaf die ergens in de toekomst zijn mailverkeer uitpluist, bezorgt hem een briljant idee voor een nieuwe roman. Manmoedig besluit Steegmans dat de tijd gekomen is om  zijn persoonlijk leven in de literaire strijd te werpen. Tot Renée, zijn dochtertje van bijna vier, wordt getroffen door het noodlot.

 

 

 

 

 

Monte Carlo

Monaco, mei 1968. Net voor de start van de grand prix formule 1 is het publiek getuige van een vreselijk ongeluk. De bescheiden Jack Preston, monteur bij Team Lotus, redt het leven en vooral het gezicht van Deedee, jonge filmster en belichaming van de nieuwe zeden. Weer thuis bij zijn vrouw, in een afgelegen Engels dorp waar de jaren vijftig maar moeilijk wijken, wacht Jack met verlangen en angst op een teken van Deedee, dat zijn leven zal veranderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yucca

Is een man nog een vader als zijn kind niet meer leeft? Dit vraagt Viktor zich af wanneer hij vrijkomt na elf jaar gevangenis. De wereld die hem ooit heeft veroordeeld voor de dood van zijn kind, herkent hij nauwelijks meer. Renée, een vrouw van negenentwintig, richt het woord tot haar zoontje. Toen ze vier was overleefde ze een herseninfarct, op haar negende ontdekte ze haar magische krachten. Nu, in 2035, is ze een steenrijke kunstenares. In 1985 is de grootvader van Renée, een politie-inspecteur, getuige van de laatste en bloedigste terreuraanval van De Bende. Vanaf de parkeerplaats voor de supermarkt ziet hij iets wat niemand anders opvalt. Dertig jaar later krijgt hij een laatste kans om zijn gelijk te halen.