Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Jan Vanriet

 

Jan Vanriet (1948) is een dubbeltalent. Hij publiceerde enkele dichtbundels, schreef essays en columns, maar is toch vooral bekend als een van de meest toonaangevende Belgische schilders. Zijn werk wordt internationaal geprezen en is getoond op grote biënnales en tal van exposities in binnen- en buitenland. Vanriet woont en werkt in Antwerpen.

 

Closing Time

Het uitgangspunt van Jan Vanriet, zijn beeldtheorie en zijn wijze van denken worden toegelicht in een essay van Maarten Doorman, en in het interview met en het begeleidend parcours van Eric Rinckhout. Voor het overige bent u op de beelden aangewezen. De kunstenaar roept met zijn beelden op tot actieve participatie in het intuïtieve kijken. Hij maant de kijker als het ware aan tot het denken in beelden. En ook in deze prachtige catalogus is het beeld pertinent aanwezig.

Leegstaand

In Leegstaand staan de gedichten vol kleine beelden met grote gevolgen. Jan Vanriet kijkt aandachtig hoe schoonheid – of wat daarvoor moet doorgaan – zichzelf onmogelijk maakt, verpietert en vervolgens een schitterende herinnering wordt. De dichter neemt vele malen afscheid in deze bundel, maar vermomt die momenten als een weerzien van gisteren.

Gezichtsverlies

Veel van het werk van schilder Jan Vanriet is geworteld in de geweldadige geschiedenis van de 20ste eeuw. Het verhaalt van oorlog en vernietiging, verdwijning en vervolging, van het lot dat mensen treft: progroms, moord, vlucht, verlies van familie en identiteit. De Tweede Wereldoorlog, stalinisme, nazisme, Mauthausen – de familiegeschiedenis van Vanriet is er nauw mee verweven. In dit aangrijpende boek is Vanriets op oorlog en vervolging geïnspireerde werk voor het eerst bijeengebracht.

Radeloos geluk

Radeloos geluk is de weerslag van een veelzijdig, geëngageerd kunstenaarsleven - een egodocument vol boeiende herinneringen aan historische gebeurtenissen en opmerkelijke figuren. Osip Mandelstam, Stefan Zweig, Hugo Claus, Remco Campert, Harry Mulisch, Pablo Picasso, David Hockney, György Konrád en Thomas Mann passeren de revue, maar ook voetballer Ferenc Puskás, Ischa Meijer, Corry Brokken en de koningshuizen der Lage Landen behoren tot het tableau de la troupe.
Radeloos geluk is ook een caleidoscopisch zelfportret van schilder-dichter Jan Vanriet, een zoektocht naar eigen identiteit, afgezet tegen het familiedrama tijdens de Tweede Wereldoorlog en tegen het canvas van zijn tijd. Het ontsluit, in helder, beeldrijk proza, de wereld in en buiten het atelier en verschaft de lezer inzicht in het gelaagde oeuvre van Jan Vanriet.

Ex Voto

Met Ex Voto schildert Jan Vanriet een biografie in verf, een zelfportret in beelden. Voor deze reeks schilderijen boort hij een ruim picturaal reservoir met persoonlijke ijkpunten aan: hij zet in de verf wat hem heeft geraakt, gebeurtenissen die hem hebben gevormd als mens en als kunstenaar – als we daar al een onderscheid in kunnen maken. Jan Vanriet is een volbloed schilder maar hij maakt er geen geheim van dat zijn wortels in de literatuur zitten. Het is dan ook nauwelijks toeval dat twee uitspraken van schrijvers naadloos aansluiten bij Ex Voto. Er is het citaat van Cees Nooteboom – een dierbare vriend Jan Vanriet – uit de roman Rituelen van 1980: ‘Herinnering is als een hond die gaat liggen waar hij wil. ’En Jeroen Brouwers schreef in Bezonken rood (1981): ‘Niets bestaat wat niet iets anders aanraakt.’