Concept | Auteurs | Boeken | Partners | Pers | Kalender | Foto's | Inschrijven

 
logo Lezen op Zondag
 
   
 

 
   

Lezen op Zondag

 
 

Auteur | Pascal Verbeken

 

Pascal Verbeken (1965) is journalist, schrijver en documentairemaker. Voor Arm Wallonië (2007) won hij de M.J. Brusse-prijs en haalde hij de shortlist van de ABN AMRO Bank Prijs voor het Beste Non-Fictie Boek. Voor Grand Central Belge (2012) volgde hij een negentiende-eeuwse  spoorlijn die Wallonië met Vlaanderen verbond, om het requiem van een verscheurd land te schrijven. Grand Central Belge was genomineerd voor de Bob den Uylprijs 2013 en de AKO-Literatuurprijs. Samen met Herman Selleslags maakte hij Tranzyt Antwerpia (2013).

 

Grand Central Belge. Voetreis door een verdwijnend land.

De auteur wandelt terug naar het tijdperk van de great expectations. Hij maakt een voetreis langs de Grand Central Belge, de negentiende-eeuwse private spoorlijn die Wallonië met Vlaanderen verbond. De tocht leidt langs spookstations in de Ardennen, industriewijken in Charleroi, villawijken in Vlaams-Brabant en migrantenbuurten in Mechelen. Het boek is een requiem voor een verscheurd land dat zijn demonen niet kan verjagen.

 

 

 

 

 

 

 

Tranzyt

Pascal Verbeken & fotograaf Herman Selleslags. Aan het begin van de twintigste eeuw trokken miljoenen mensen door Europa om in Antwerpen de boot naar Amerika te nemen, op zoek naar een betere toekomst. De Red Star Line was toen een van de belangrijkste rederijen ter wereld en bracht mensen naar het land van belofte. Het was een mythische tijd die voortleeft in de herinnering van vele Amerikanen. Talloze passagiers begonnen hun reis in Polen, zoals Benjamin Kopp, een tiener met grootse dromen. Pascal Verbeken en Herman Selleslags volgen zijn pad tot in Antwerpen. De reis die ze ondernemen in Tranzyt Antwerpia wekt die van Benjamin Kopp tot leven en schetst onderweg ook het nieuwe Europa.

 

 

 

 

 

 

Miavoye

Miavoye is een liefdesverklaring aan de baanbrekende dichter Paul van Ostaijen. Vier mannen (Pascal Verbeken, Koen Peeters, Peter Holvoet-Hanssen en Koen Broucke) raken betoverd door de poëzie en het dramatische levensverhaal van Paul van Ostaijen. Als ze in een oud boek van Richard Minne een opdracht vinden vertrekken ze op een driedaagse bedevaart.  Naar het Waalse dorp Miavoye, naar sanatorium Le Vallon, waar Paul van Ostaijen in 1928 stierf aan een wegzakkend hart en verdrinkende longen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Duistere wegen. Reis van Vincent van Gogh in de Borinage

Pascal Verbeken volgt het spoor van Vincent van Gogh in de mijndorpen Pâturages, Wasmes en Cuesmes. Hij gaat na wat er nog overblijft van de wereld die de schilder achterliet. En hij schrijft de bijzonder turbulente geschiedenis van de Borinage in de jaren dat Van Gogh er verbleef. Uit de bloedige stakingen van de mijnwerkers werd een arbeidersbeweging geboren die het Europese politieke landschap zou hertekenen. Tijdens zijn reis registreert Verbeken de grote en kleine tekenen des tijd in een streek die altijd een mythe gebleven is. In protestantse kerken, volkshuizen en mijncités luister hij naar  de laatste getuigen van een verzonken België.