Assita Kanko

© Jean Luc Flemal

Assita Kanko (1980) is onderneemster en columniste van De Standaard. Als politica richtte ze in 2018 Polin op, een politieke incubator die vrouwen over taal- en partijgrenzen heen verbindt en vooruithelpt in de politiek. In boeken en media getuigt zij over genitale verminkingen en over de zoektocht naar vrijheid, gelijkberechtiging en geluk als vrouw.

Leading Ladies

Leading ladies is geen analyse van gemiste kansen of van het glazen plafond, maar een constructief pleidooi om de participatie van vrouwen aan de macht te versnellen. Het geeft antwoorden aan de hand van getuigenissen van 15 krachtige vrouwen zoals Catherine Pugh, burgemeester van Baltimore, Yuriko Koike, eerste vrouwelijke gouverneur van Tokio, Ayaan Hirsi Ali, voormalig Nederlands volksvertegenwoordigster, of Sophie Dutordoir, CEO van de Belgische spoorwegen.

Assita Kanko schrijft over wat hen heeft geïnspireerd en gemotiveerd. Wat is het geheim van hen die zich wel naar de top konden hijsen? Welke obstakels hebben zij overwonnen en hoe hebben zij zich een plaats kunnen verwerven in kringen waar vooral mannen de plak zwaaien.

=

Omdat Je Een Meisje Bent

Assita is vijf jaar oud en woont op het platteland in Burkina Faso. Ze voelt dat haar broers anders worden behandeld; ze hebben meer vrijheden en doen minder klusjes. Op een ochtend brengt haar moeder haar naar een verlaten huisje. Daar ziet ze drie oude vrouwen en enkele kleine, angstige meisjes met tranen in de ogen. Kleine Assita weet nog niet wat haar te wachten staat, maar één ding is zeker: zij zal hier niet ongedeerd uitkomen De pijn vergeet ze nooit. Maar ze leerde opnieuw rechtstaan en herwon haar waardigheid. Vandaag is Assita een trotse Vlaamse vrouw die tegen alle vormen van vernedering, verdrukking en achteruitsteling strijdt. Opdat elke vrouw het respect krijgt dat ze verdient. Omdat je een meisje bent is Assita Kanko’s getuigenis. In een directe, ontroerende en inspirerende stijl vertelt ze het drama dat miljoenen vrouwen ondergingen; een lot dat nog steeds miljoenen kleine meisjes over de héle wereld ondergaan. Omdat de stilte doorbreken de eerste stap is naar het uitbannen van vrouwelijke genitale verminking en het realiseren van zelfbeschikkingsrecht.

De Tweede Helft

Het aantal vrouwen dat echt beschikt over gelijke rechten als mannen, vormt maar een kleine minderheid ten opzichte van de honderden miljoenen vrouwen die nog steeds in meer of mindere mate vernederd, onderdrukt en misbruikt worden. Die verontrustende mentaliteit zette Assita Kanko ertoe aan De tweede helft te schrijven, met wisselende getuigenissen uit haar eigen leefwereld. Haar dwingende boodschap is dat vrouwen nog altijd onvoldoende naar waarde worden geschat. De strijd is nog niet gestreden. Kanko raakt talloze thema’s aan: het glazen plafond, het gebrek aan onderwijs voor meisjes, huiselijk geweld, maar ook vrouwenbesnijdenis, waarvan zij zelf slachtoffer was in haar geboorteland Burkina Faso. We moeten het anders doen: onze schoenen in de hand nemen en er hard en luid mee op de tafels slaan in gemeenteraden, parlementen en universiteitenAssita Kanko schrijft over wat hen heeft geïnspireerd en gemotiveerd. Wat is het geheim van hen die zich wel naar de top konden hijsen? Welke obstakels hebben zij overwonnen en hoe hebben zij zich een plaats kunnen verwerven in kringen waar vooral mannen de plak zwaaien.