Chris De Stoop
© Lenny Oosterwijk
Chris De Stoop ( 1958) is auteur en journalist. Hij is bekend met spraakmakende non-fictie zoals Ze zijn zo lief, meneer over vrouwenhandel en Vrede zij met U, zuster over Jihadisten. Met Zij kwamen uit het Oosten won hij de Gouden Uil-publieksprijs. Vijftien jaar geleden trok De Stoop zich al eerder een jaar terug in een polderdorp, Doel, dat moest wijken voor haven en industrie. Hij schreef er zijn boek De bres.
Moedermoord
Moedermoord is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Nadia, Eva en Chantal. Een jonge vrouw, haar dochter, haar moeder, alle drie dood in huis aangetroffen. Een familiedrama, denkt de politie. Maar wat is daar in godsnaam gebeurd?
Voor Moedermoord heeft Chris De Stoop zich gebaseerd op feiten en documenten die aan de werkelijkheid ontleend zijn. Maar hij brengt zijn persoonlijke visie in een genadeloze literaire vertelling die nog lang in de geest blijft rondspoken.
Dit Is Mijn Hof
De Hedwigepolder, de beroemdste polder van de lage landen, schrijlings op de Zeeuws-Vlaamse grens, moet en zal onder water worden gezet. Deze polder is symbool geworden voor het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Dit raakt de bevolking diep in de ziel. Schrijver Chris De Stoop, boerenzoon uit de streek, keert terug naar de ouderlijke hoeve, die van de ene op de andere dag leeg is komen te staan. Terwijl hij de boerderij bestuurt, ziet hij hoe het landschap om zich heen verandert. Hij is nog zo iemand die in vervoering kan raken van een mooi gevormde koe. Hij kan nog lyrisch worden over een versgeploegde akker. De auteur ziet om naar het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. En hij kijkt met verbijstering naar het geradbraakte land dat het geworden is.
De Bres
De terugkeer van een boerenzoon naar zijn geboortegrond. Een persoonlijk verhaal over de ondergang van de polder, de polderboeren en van het polderdorp Doel. Chris de Stoop keert terug naar het polderland aan de Zeeuws-Vlaamse grens, waar hij in de jaren zestig en zeventig opgroeide. In die jaren maakte hij mee hoe honderden boeren en bewoners plaats moesten maken voor haven en industrie.
Eeuwen geleden verwierf deze streek Europese faam als de voedsterwieg van de landbouw. En wat er van de polders is overgebleven is nog altijd het land van de dubbele korenaar, het land met de dikste runderen ter wereld.
Als ook het polderdorp Doel moet verdwijnen, verschanst de Stoop zich in een eeuwenoud huis op de frontlinie. Achter de velden waar voor het laatst wordt gezaaid en gemaaid. Tot de dag dat de bulldozers door de dijken breken.