Frank Westerman
© Keke Keukelaar
Frank Westerman (1964) is schrijver van meervoudig bekroonde boeken als Ingenieurs van de ziel, El Negro en ik en Ararat. Met zijn recente titels Stikvallei en Een woord een woord oogst hij lof in binnen- en buitenland. In 2016 was hij de eerste gastschrijver aan de Universiteit Leiden – een decennialange traditie – die zich toelegde op het genre van de reportage.
Ingenieurs Van De Ziel
Ingenieurs van de ziel toont de geestdrift van de Russische Revolutie, wanneer de kunst én de werkelijkheid op een radicaal nieuwe leest worden geschoeid.
Schrijvers bezingen de bouw van kanalen en stuwdammen. Maar hun opgewektheid, eerst nog spontaan en idealistisch, slaat om in een verplichte lofzang. Terwijl de kolossale waterwerken tot dwang en vernietiging leiden, bouwen de Sovjetschrijvers onverminderd voort aan een illusiemaatschappij.
Aan de hand van actuele reportages en verrassende inzichten voert Frank Westerman de lezer mee naar de dramatische ontknoping: het duel tussen schrijvers en waterbouwers dat de val van het Sovjetimperium inluidt. Dit boek is een nieuwe uitgave in het fantastische en handzame dwarsliggersformaat.
Ararat
In 'Ararat' maakt Frank Westerman een adembenemende reis op het breukvlak van religie en wetenschap. Waar is de God van mijn kinderbijbel? Wie of wat heeft Zijn plaats ingenomen? Deze en andere vragen komen op wanneer de auteur vanuit Armenië de Bijbelse Ararat ziet, waarop ooit de ark van Noach zou zijn vastgelopen. Op zoek naar antwoorden houdt hij de mythes én de steenharde realiteit van deze majestueuze berg tegen het licht.
'Ararat', culminerend in de beklimming van deze meer dan 5000 meter hoge vulkaan, is tegelijk een tijdreis door het Nederland dat in enkele decennia het anker van het geloof lichtte – en daar nu op terugkomt.
Dier, Bovendier
Als je een lippizaner aanraakt, raak je geschiedenis aan. Als schrijververteller, duikt Frank Westerman in de historie van dit uitzonderlijke dier. Langs de zuivere bloedlijnen uit het stamboek reconstrueert hij het verhaal van vier generaties paarden van het Weense hof. Zij doorstaan achtereenvolgens de ondergang van het Habsburgse rijk, de beide wereldoorlogen en de waanzinnige veredelingsproeven onder Hitler, Stalin en Ceauşescu.
Wat begint als een sprookje, mondt uit in een kroniek van raszuiverheid. De lezer wordt dwars door Europa meegevoerd, van keizerlijke maneges en stoeterijen naar de genlaboratoria van nu. Als fokkers zo goed genetisch kunnen sleutelen, waarom lopen pogingen tot verbetering van het mensenras dan telkens fout af? 'Dier, bovendier' is een moderne fabel waarin het reinbloedige paard de mens onontkoombaar op zijn eigen tekort wijst.
Stikvallei
’s Avonds bij nieuwe maan sterft al het leven in een vallei in Noord-West-Kameroen uit. Kippen, bavianen, zeboes en vogels vallen dood neer in het gras – net als tweeduizend mannen, vrouwen en kinderen. Ze hebben nog geprobeerd hun kleren van het lijf te scheuren. Schade is er niet; hutten en palmen staan er onaangeroerd bij. Dit zijn de feiten. Maar wat is daar gebeurd?
Twee Nederlandse missiepaters dalen zesendertig uur na de ramp als eersten in de doodsvallei af. Wetenschappers uit Japan, Hawaï en IJsland laten zich in de dagen erna met helikopters in het rampgebied afzetten. De Afrikaanse overlevenden aan de randen van de vallei kijken in verbijstering toe.
Een Woord Een Woord
Als kind maakte Frank Westerman de Molukse treinkapingen van dichtbij mee. Als correspondent was hij getuige van de Tsjetsjeense terreur in Rusland. Vanuit deze ingrijpende ervaringen voert hij de lezer mee naar een reeks spraakmakende gijzeldrama’s van Bovensmilde tot Beslan, die zijn gepleegd met de Bijbel of de Koran in de hand. In Een woord een woord test hij de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de huidige aanslagen sinds Charlie Hebdo. Hij mengt zich onder terrorisme-experts in Parijs en drinkt muntthee met een ex-treinkaper die dichter is geworden. Om aan den lijve te voelen wat taak kan uitrichten tegen terreur gaat Frank Westerman een stap verder: hij ondergaat een kapingsoefening in een Boeing 747 op Schiphol en volgt een training tot gijzelingsonderhandelaar in een oefendorp van de politie. Wat vermag het woord tegen een kogel?
Wij, De Mens
September 2003. In een grot op Flores, Indonesië, komt een fossiele oermens bloot te liggen van amper een meter hoog. Rondom haar liggen skeletten van ratten zo groot als honden, reuzenooievaars van 1 meter 80 en olifanten zo klein als pony’s. Wat zegt deze vondst over wie wij zijn en waar wij vandaan komen?
Met een groep studenten gaat Frank Westerman op zoek naar antwoorden. Ze bevoelen de schedels van onze mensachtige voorouders als ‘Lucy’ en de Javaanse aapmens. Samen gaan ze op reportage naar kloosters en mergelgrotten langs de Maas – steeds dieper de aarde in, terug in de tijd. Wij, de mens neemt de lezer mee op een filosofische wereldreis. De inzet is hoog. Want als wij de overtreffende trap van het dier zijn, waarin schuilt dan het onderscheid?