Geert Van Istendael

© Bart Dewaele

Geert van Istendael (1947) is schrijver, vertaler, essayist en dichter. Van hem verschenen onder meer Het Belgisch labyrint, Arm Brussel, Mijn Nederland ende dichtbundel Taalmachine. In 2009 verscheen Gesprekken met mijn dode god, een boek over zijn vader.

Met zijn dochter Judith Vanistendael maakte hij een prachtig eigentijdse versie van het kerstverhaal. In 2010 schreef hij een kleine biografie over Manneke Pis, de dichtbundel Sociale zekerheid en andere gedichten en het veelbesproken pamflet Tot het Nederlandse volk. In 2011 verscheen een herziene uitgave van Het Belgisch labyrint.

Gesprekken Met Mijn Dode God

‘Mijn vader was een groot vakbondsman. Vanuit Europa bracht hij de christelijke arbeidersbeweging naar Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Mijn vader was een van de eerste leken die toegang kreeg tot het tweede Vaticaans concilie. En toch wees hij islamieten, boeddhisten en hindoes de weg naar zijn vakbonden. Mijn vader was ook dichter. Maar hij schoof zijn poëzie bewust opzij. Het onvermoeibare werk voor de armsten en de ellendigsten van de planeet vulde zijn leven. Over deze man moest ik vroeg of laat schrijven. Het werd mijn moeilijkste boek.’

Een geschiedenis van België

De Oude Belgen en de Guldensporenslag ken je waarschijnlijk wel, uit de les geschiedenis of uit stripverhalen. Maar wist je ook dat op 11 juli 1302 slagers en wevers en boeren het sterkste ridderleger van Europa versloegen? En wist je hoeveel gelovige mensen op de brandstapel zijn gebracht door de wrede hertog van Alva? Of waarom in Waterloo die leeuw op zijn rare heuvel staat?

Benno Barnard en Geert van Istendael vertellen tientallen spannende, verbijsterende en ontroerende verhalen over de geschiedenis van België, en Judith Vanistendael brengt al die figuren tot leven met haar mooie en grappige tekeningen. Het boek werd genomineerd voor de Boekenleeuw 2013.