Pascal Verbeken

© Tim Dirven

Pascal Verbeken (1965) is auteur en scenarist. Hij schreef onder meer Arm Wallonië, Grand Central Belge, Tranzyt Antwerpia en tv-scenario’s als 100 jaar Vooruit. Zijn boeken stonden op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs, de shortlists van de ABN Amro-prijs voor Non-Fictie en de VPRO Bob den Uyl Prijs voor het Beste Reisboek. Met Arm Wallonië won hij de M.J. Brusseprijs voor het Beste Journalistieke Boek. In Brutopia. De dromen van Brussel maakt Verbeken een ongelooflijke reis door de geschiedenis en het heden van Brussel.

Grand Central Belge

De auteur wandelt terug naar het tijdperk van de great expectations. Hij maakt een voetreis langs de Grand Central Belge, de negentiende-eeuwse private spoorlijn die Wallonië met Vlaanderen verbond. De tocht leidt langs spookstations in de Ardennen, industriewijken in Charleroi, villawijken in Vlaams-Brabant en migrantenbuurten in Mechelen. Het boek is een requiem voor een verscheurd land dat zijn demonen niet kan verjagen.

Tranzyt Antwerpia

Pascal Verbeken & fotograaf Herman Selleslags. Aan het begin van de twintigste eeuw trokken miljoenen mensen door Europa om in Antwerpen de boot naar Amerika te nemen, op zoek naar een betere toekomst. De Red Star Line was toen een van de belangrijkste rederijen ter wereld en bracht mensen naar het land van belofte. Het was een mythische tijd die voortleeft in de herinnering van vele Amerikanen. Talloze passagiers begonnen hun reis in Polen, zoals Benjamin Kopp, een tiener met grootse dromen. Pascal Verbeken en Herman Selleslags volgen zijn pad tot in Antwerpen. De reis die ze ondernemen in Tranzyt Antwerpia wekt die van Benjamin Kopp tot leven en schetst onderweg ook het nieuwe Europa.

Miavoye

Miavoye is een liefdesverklaring aan de baanbrekende dichter Paul van Ostaijen. Vier mannen (Pascal Verbeken, Koen Peeters, Peter Holvoet-Hanssen en Koen Broucke) raken betoverd door de poëzie en het dramatische levensverhaal van Paul van Ostaijen. Als ze in een oud boek van Richard Minne een opdracht vinden vertrekken ze op een driedaagse bedevaart.  Naar het Waalse dorp Miavoye, naar sanatorium Le Vallon, waar Paul van Ostaijen in 1928 stierf aan een wegzakkend hart en verdrinkende longen.

Duistere Wegen

Pascal Verbeken volgt het spoor van Vincent van Gogh in de mijndorpen Pâturages, Wasmes en Cuesmes. Hij gaat na wat er nog overblijft van de wereld die de schilder achterliet. En hij schrijft de bijzonder turbulente geschiedenis van de Borinage in de jaren dat Van Gogh er verbleef. Uit de bloedige stakingen van de mijnwerkers werd een arbeidersbeweging geboren die het Europese politieke landschap zou hertekenen. Tijdens zijn reis registreert Verbeken de grote en kleine tekenen des tijd in een streek die altijd een mythe gebleven is. In protestantse kerken, volkshuizen en mijncités luister hij naar  de laatste getuigen van een verzonken België.  

Brutopia

Brussel is de meest gehate stad van België en de Europese Unie. De hoofdstad van een half miljard Europeanen roept beelden op van verval, armoede, chaos en bureaucratie. ‘It’s like a hellhole,’ verklaarde Donald Trump. Maar Brussel is ook de onvermoede broedplaats van utopieën, urbanistische experimenten en Grote Maatschappelijke Vergezichten. Karl Marx schreef er zijn Communistisch Manifest, salafisten broeden er op de vestiging van een religieuze heilstaat en de EU bouwt er aan het meest ambitieuze politieke project sinds de Tweede Wereldoorlog. Brussel toonde zich bovendien een toevluchtsoord voor dissidente hemelbestormers en artistieke vrijbuiters zoals Charles Baudelaire, de grootste Brusselhater aller tijden. Sommige dromen veranderden de wereld, andere vielen stuk op de Brusselse kasseien. In Brutopia volgt Pascal Verbeken het spoor van de dromenjagers.