Rachida Lambaret
Rachida Lamrabet (°1970) is een Vlaams schrijfster en juriste van Marokkaanse afkomst en werkt bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Ze woont sinds haar tweede levensjaar in België. Met haar debuutroman Vrouwlan' (2008) won ze de Vlaamse Debuutprijs van 2008. In 2008 verscheen tevens haar nieuwe boek, de verhalenbundel Een kind van God. De verhalenbundeld leverde haar de BNG Nieuwe Literatuurprijs op. Vorig jaar verscheen de Duitstalige versie van Vrouwland, die enthousiast onthaald werd.
In beide boeken snijdt de auteur de thema’s identiteit en het leven tussen twee culturen aan.
Een Kind Van God
In 'Een kind van God' vertelt Rachida Lamrabet gewone verhalen over ongewone mensen. Ze kruisen elkaar op de bus, in een bejaardentehuis of op een trouwfeest. Na een glimp van elkaar gaan ze door met hun eigen verhaal. Lamrabets verhalen gaan over uitsluiting en vervreemding. Over een oude man en een kleine baby die op elkaar moeten passen, over een jongetje dat niet naar school kan en op zoek gaat naar zijn grootmoeders. Over Ouarda, die door een onmogelijke liefde tickets voor het hiernamaals verkoopt op de tram.
In dit verrassende boek voel je de hartslag van ontelbare andere verhalen die aan ons voorbijgaan en waarvan we het bestaan alleen kunnen vermoeden. Lamrabet heeft met durf en passie een kroniek geschreven van de vreugde, de gruwel en het onvoorspelbare lot in de grootstad. Zij schrijft recht voor z’n raap. De verwondering in deze verhalen wekt een elektriserende spanning op. In de wereld die Lamrabet oproept, liggen vaders in de knoop met zichzelf, vecht een moeder met hart en ziel voor haar kind en tracht de volgende generatie uit de onzekerheid, de ambivalentie en de humor een beter leven te puren.
Vrouwland
Vrouwland' is het bitterzoete verhaal van jonge mensen die dromen van een beter leven. Elk op hun eigen manier zetten ze de zoektocht in. Mara is een ambitieuze vrouw die radicale en nietsontziende keuzes maakt om vooruit te komen. Faïza, Marwan en Abdelkader hebben het gevoel buitenstaanders te zijn die maar moeilijk greep krijgen op het leven. Younes onderneemt een wanhopige reis om een brief op zijn bestemming te brengen. De brief brengt deze verschillende levens bij elkaar.
'Vrouwland' gaat over onzekerheid, angst en identiteit. Over de plaats in de samenleving die je toegewezen krijgt door omstandigheden waar je geen vat op hebt. Uiteindelijk zijn er slechts twee opties: verzet of berusting. Rachida Lamrabet toont het vermogen om diep door te dringen tot de tragiek van haar personages, die ze schijnbaar achteloos maar met een scherp gevoel voor details neerzet. Ze heeft een romandebuut van een onwrikbare tederheid geschreven over wat ons verbindt en van elkaar scheidt.
De Man Die Niet Begraven Wilde Worden
In dit boek laat de auteur genadeloos voelen wat er gebeurt als je een leven lang om de belangrijke vragen heen fietst. Hard komt Moncif tot het besef dat niets vanzelfsprekend is. Dat tragedie, religie en zeden een prominente plaats opeisen in zijn leven, of hij dat wil of niet.