Rik Van Cauwelaert
© Koen Broos
Rik Van Cauwelaert (1950) was hoofdredacteur en directeur van het weekblad Knack en is nu columnist van de krant De Tijd. Hij staat bekend om zijn scherpe analyses in zijn wekelijkse columns en commentaren op radio en tv. In 2012 verscheen Ils nous ont pris La Flandre. Waals socialisme en Belgische illusies.
1897 Was Een Heerlijk Jaar
Toen kardinaal Mercier in het begin van de 20e eeuw verklaarde dat de Nederlandse taal nooit een volwaardige cultuurtaal kon zijn, noch een taal voor hoger onderwijs en academisch onderzoek, werd die stelling door de Vlaamsgezinden weggehoond. Maar daarmee was dit probleem van miskenning nog niet opgelost. Zelfs toen de universiteit van Gent in 1930 werd vernederlandst, was dit probleem evenmin van de baan. In dat kader werd in 1930 het tijdschrift Wetenschappelijke tijdingen opgericht. Rik Van Cauwelaert en Frans-Jos Verdoodt brengen die uitzonderlijke geschiedenis van het tijdschrift tot leven.
Tussen De Plooien. Een Andere Geschiedenis Van België
Wat deed de jonge Belgische dichter Léon Kochnitzky met de Italiaanse bard Gabriele d’Annunzio in Fume? Wat hebben CIA en het Europacollege in Brugge met elkaar gemeen? Waarom schreef Hendrik de Man een open brief aan Leopold III om de ter dood veroordeelde collaborateur Robert Poulet in bescherming te nemen? Wat deed de Canadese kanonnenbouwer Gerald Bull in Brussel en waarom werd hij vermoord? Waarom werden de billen van de Vlaamsgezinde Mechelse liberaal Armand de Perceval op een negentiende-eeuws muntstuk geslagen? Hoe kon een broodje-aapverhaal als dat van de Roze Balletten er bij het publiek ingaan als koek?