Stefan Hertmans
© Michiel Hendryckx
Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. Tot Hertmans' meest succesvolle prozaboeken behoren de roman Naar Merelbeke (1994, nominatie Libris Literatuur Prijs) en de reisverhalenbundel Steden (1998, nominatie Generale Bankprijs). De roman Gestolde wolken uit 1988 werd bekroond met de Multatuliprijs en de roman in verhalen Als op de eerste dag met de F. Bordewijk-prijs. In augustus 2013 verscheen zijn veelgeprezen roman Oorlog en terpentijn. Voor deze roman werd hij bekroond met de AKO Literatuurprijs, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren en de Prijs Lezersjury Gouden Boekenuil. Er werden meer dan 200.000 exemplaren van verkocht en het boek verschijnt in vijftien talen.
Oorlog En Terpentijn
Kort voor zijn dood gaf de grootvader van Stefan Hertmans aan zijn kleinzoon twee schriftjes met daarin het verhaal van zijn leven. Met Oorlog en terpentijn heeft Hertmans dertig jaar later een monument opgericht voor de tragiek én de onbenulligheid, de heroïek zowel als de vergeefsheid van dat leven van die man, heen en weer geslingerd tussen ‘de militair die hij noodgedwongen was geweest en de kunstenaar die hij had willen zijn’. Tussen oorlog en terpentijn, inderdaad.
De Bekeerlinge
De onverbeterlijke brievenschrijver met het gouden hart. Sommige personages verdienen het eeuwig leven. Die logica bekruipt ons als lezer of toeschouwer wanneer de figuur in kwestie een waarheid representeert die het tijdelijke overstijgt. Dikke Freddy is zo iemand. Hij observeert waar het fout loopt in onze samenleving en zet zijn aangeboren gevoel voor sociale rechtvaardigheid om in bevlogen teksten. Op papier, maar ook op de planken. Dikke Freddy is alive en kicking. En dat is een hele geruststelling.